2021 Ramazan Mukabele Hatim
Ramazan Kur’an-ı Kerim’in de ifade buyurduğu gibi içinde Kur’an’ın indirildiği ve bin aydan daha hayırlı olan bir aydır. Oruç, Kur’an-ı Kerim okumak ve Teravih namazları bu ayda yapılacak en önemli ibadetlerdendir.
Kur’an-ı Kerim tecvid kurallarına riayet edilerek okunmalıdır. Bu nedenle Ramazan ayında okunacak olan hatimler veya mukabelelerde tecvid kurallarına mutlaka riayet edilmesi gerekmektedir.
Zaman zaman Hızlı Hatim adı altında çok hızlı okunan Ramazan Mukabele Hatimleri oluyor. Bu hatimlerde tecvid kaidelerine riayet edildiği müddetçe sorun teşkil etmez. Zira Kur’an-ı Kerim’i günlük konuşulan Arapça dilinden ayıran en önemli özellik tecvid kurallarıdır. Kıraat imamlarının en çok üzerinde durduğu konu da budur. Yani Kur’an-ı Kerim’in doğru okunmasıdır.
Ramazan Mukabele Hatmine Ne Zaman Başlanır?

2021 Ramazan Mukabele Hadr tecvid
Ramazan hatmine genel olarak ramazan başlamadan bir veya birkaç gün önce başlanır. Bazı yerlerde Ramazan mukabelesi 3 gün öncesinden başlanır ki Kadir gecesinde hatim duası yapılsın. Bu da bir metoddur. Fakat net bir başlama günü yoktur. İsteyen istediği zaman hatim yapabilir. Hatme başlamak veya bitirmek için belirlenmiş özel bir vakit yoktur.
Ramazan Mukabele Hatim ne Zaman Bitmeli?
Ramazan hatmi ramazan ayı içinde olduktan sonra herhangi bir günde bitirilebilir. Mesela bir kişi ramazanın ilk on günü bir hatim okuduysa 10. günde bitirmiş olur bunda hiçbir mahsur yoktur. Veya 25’inci gününe kadar hatim okuyan birisi 25. günde hatmini bitirebilir. Fakat genel bir kanaat ile Kadir gecesinde bitirmeyi tercih edenlerin sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Zira Kur’an-ı Kerim Ramazan ayında ve Kadir gecesinde indirilmiştir. Bunu vesile kılarak o gece hatim duası yapılabilir.
Ramazan Hatmine Nasıl Niyet Edilir?
Kişinin Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim hatmi okuması zaten başlı başına niyettir. Başkaca namazda yaptığımız gibi bir niyete gerek yoktur. Fakat Temelde niyetin sadece Allah (c.c.) rızası olmalıdır.
2021 Ramazan Mukabele hatmine başlamak aynı zamanda niyet yerine geçer.
Ramazan Mukabelesine Başlarken Hangi Dua Okunur?
Her işe besmele ve dua ile başlamak tavsiye edilir. Kuran-ı Kerim okumaya başlamak için dua etmek te güzeldir. Hadis veya Fıkıh kitaplarında Kur’an-ı Kerim’e başlama duası diye bilinen bir dua olmasa da büyük dua kitabı olan Mecmûatu’l-Ahzab’ta böyle bir dua vardır.
Bir de Kur’an-ı Kerim okumaya başlarken Kuran-ı Kerim ayetlerinden olan aşağıdaki ayet okunabilir.
“Rabbimiz! Senin indirdiğine iman ettik ve Peygamber’e uyduk. Artık bizi (hakikate) şahitlik edenlerle beraber yaz.” (Al-i İmran Suresi, 53. ayet)
Kur’an-ı Kerim’e Başlama Duası Arapça
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
اَللّٰهُمَّ بِالْحَقِّ اَنْزَلْتَهُ وَ بِالْحَقِّ نَزَلَ. اَللّٰهُمَّ عَظِّمْ رَغْبَت۪ى ف۪يهِ وَاجْعَلْهُ نوُرًا لِبَصَر۪ى وَشِفَاءً لِصَدْر۪ى. اَللّٰهُمَّ زَيِّنْ بِهِ لِسَان۪ى وَجَمِّلْ بِهِ وَجْه۪ى وَقَوِّ بِهِ جَسَد۪ى وَارْزُقْن۪ى تِلاَوَتَهُ عَلٰى طَاعَتِكَ آنَاءَ الَّيْلِ وَاَطْرَافَ النَّهَارِ وَاحْشُرْن۪ى مَعَ النَّبِىِّ صَلَّى اللّٰهُ تَعَالٰى عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَاٰلِهِ الْاَخْيَارِ
Kur’an-ı Kerim’e Başlama Duası Anlamı
“Allah’ım, inzal ve nazil kıldığın Kur’an hakkı için, Allah’ım! Kur’an’a karşı rağbetimi arttır, gözlerime Kur’an’ı ışık yap, göğsüme Kur’an’ı şifa yap. Allah’ım, Kur’an’la dilimi zinetlendir, yüzümü güzelleştir ve vücudumu da Kur’an’la kuvvetleştir. Okumasını emrin üzerine rızıklandır, gece ve gündüz Kur’an okumamı nasip et ve beni Resulü Ekrem ile ve O’nun en seçkin âl ve ashabıyla birleştir.”
Kur’an okumadan önceEûzü-Besmeleçekmek müstehaptır. Yani sevilen, yapılması uygun olan, işlenmesi teşvik edilen ameldir. Ayrıca Kur’an-ı Kerim okuması bitince “Sadakallahul Aziim” denir. Bunun anlamı “en doğrusunu Allah bilir” demektir.
Müslümanların en hayırlısı Kur’an-ı öğrenen ve öğretendir
Allah rasulu (s.a.s.) Hz. Osmandan rivayet edilen bir hadislerinde şöyle buyurmuşlardır:“Sizin en hayırlınız Kur’an-ı öğrenip başkasına öğretendir”.
Hz Aişeden rivayet edilen başka bir hadislerinde şöyle buyuruyor:“Kur’an-ı okumada mahir olanlar seçkin meleklerle beraberdir .Kur’an-ı zorlukla heceleyerek okuyana iki kat sevap vardır.” (Buhari)
Abdullah ibni Mes’ud (r.a.)’dan rivayet edildiğine göre Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyurmuştur:“Kur’andan bir harf okuyana bir sevap vardır. Sevaplar da on katıyladır. Ben “elif lam mim” bir harftir demiyorum. Elif bir harftir, lam bir harftir ve mim bir harftir.”(Tirmizi)
Ebu Said-el Hudri (r.a.)’dan rivayet edildiğine göre Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyurmuştur:“Allah (c.c.) şöyle buyurur: “Kur’an ve benim zikrimle uğraşan insanlara şimdiye kadar Allah’dan kim ne istedi ise onların en hayırlısını veririm.”(Tirmizi)
2021 Ramazan mukabele hatim programına katılmak içinYoutubekanalımızdan bizi takip edebilirsiniz.
Siz de fikrinizi belirtin