Teşrik tekbiri nedir?

Zilhiccenin 9-13. günleri arasında yoğun bir şekilde icra edilen hac menâsikinin çeşidi, mekânı, vakti gibi hususlar dikkate alınarak bu ayın 8. günü “terviye”, 9. günü “arefe”, 10. günü “nahr/zebh” günü, 11-13. günleri teşrîk günleri diye adlandırılır. (https://islamansiklopedisi.org.tr/tesrik)

Teşrik tekbirleri bayramdan bir önceki gün olan arefe günü sabah namazından başlamak suretiyle bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzerefarz namazlarınhemen arkasından birer defa getirilen tekbirlere denir.

Teşrik kelime anlamı; doğuya doğru gitmek, parlamak, eti güneşe sermek demektir.

Teşrik Tekbirleri Nasıl Getirilir?

Teşrik Tekbirinin Arapça Yazılışı:

اللَّهُ أَكْبَرُاللَّهُ أَكْبَرُ

لَا إلَهَ إلَّا اللَّهُ وَاَللَّهُ أَكْبَرُ

اللَّهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الحمد

Teşrik Tekbiri nedir Anlamı ve Arapça yazılışı

Teşrik Tekbiri nedir Anlamı ve Arapça yazılışı

Teşrik Tekbirinin Türkçe Okunuşu:

Teşrik tekbiri okunuşu: “Allahu ekber Allahu ekber. Lâ ilâhe İllâllahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillâhil hamd”

Teşrik Tekbirinin Anlamı:

Teşrik tekbiri anlam: “Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece ve sadece O’na mahsustur”

***Teşrik tekbirleri unutulursa hatırlandığında hemen kaza edilmelidir.

Teşrik Tekbirinin Hükmü Nedir?

Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır.

  • Hanefî mezhebine göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbirlerini getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir.