Günümüzde Okunan Kur’an Kıraatleri
Günümüzde Okunan Kur’an Kıraatleri konusunu ele almadan önce Kur’an-ı Kerim’in özetle günümüze kadar nasıl geldiğine değinelim.
Kur’an-ı Kerimilk olarak Hz. Peygamber (s.a.s.)’e Mekke’de nazil olmuştur. Daha sonra Medine’ye hicret ile birlikte Kur’an-ı Kerim’in okunma sahası medine ve çevresine taşınmıştır. Günümüzde kıraati aşere olarak isimlendirdiğimiz kıraatler o dönemde Hz. Peygamberin (s.a.s.) de gözetiminde okunuyordu. Zamanla İslam coğrafyasının genişlemesiyle birlikte Kur’an-ı Kerim’in okunma sahası da genişlemiş ve dünyaya yayılmıştır.
İlk asırlarda Mekke, Medine, Basra, Şam, Kufe Kur’an-ı Kerim kıraatlerinin öğretildiği en etkili merkezler arasındaydı. Buna ilave olarak Mısır, Faz, Endülüs ve anadolu coğrafyası da eklenince kıraat eğitimi artık çok daha geniş bir sahada öğretilmeye başlandı.
Asım Kıraati
Kıraati aşere içerisinde aktif olarak okunan ve tercih edilen kıraat Asım kıraati olmuştur. Bu nedenle başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyada yaygın olarak okunan kıraat Asım kıraati olmuştur. Asım kıraatinin iki ravisi bulunmaktadır:Şu’beveHafs. Bu rivayetleriden de meşhur olan ve halen okunanı Hafs rivayetidir. Özetle tüm dünyada en yaygın kıraat Asım kıraatinin Hafs rivayetidir denebilir.
Ebu Amr Kıraati
Asım kıraatinden sonra yaygın ve aktif olarak okunan kıraatlerden bir tanesi Ebu Amr kıraatidir. Bu kıraat Somali, Sudan, Çad, Nijerya ve Orta Afrika ülkelerinde okunmaktadır.
Nafi Kıraati Verş Rivayeti
Günümüzde aktif olarak okunan kıraatlerden bir diğeri de Nafi kıraatinin Verş rivayetidir. Verş rivayeti Cezayir, Tunus, Fas, Moritanya, Batı Afrikadan; Senegal, Mali, Nijerya ayrıca Mısır, Libya ve Çadı içeren geniş bir coğrafyada okunmaktadır.
Nafi Kıraati Kalûn Rivayeti
Nafi kıraatinin Kalun rivayeti ise Libya’nın resmi kıraati olmakla beraber Tunus’un çoğunluğunda okunmaktadır.
Siz de fikrinizi belirtin