Cuma günümüslümanlar için en önemli günlerden bir tanesidir. Yine bu günde yapılan ibadetin ayrı bir sevabı ve fazileti vardır. Cuma günü okunacak sureler ve duaların da sevabı ayet ve hadislerde belirtildiği üzere çoktur.
Öncelikle Allah (c.c.) Cuma Suresindeki ayette Cuma gününe has bir namazın olduğunu belirtmiş ve Allah’ın zikredilmesini emretmiştir.
Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah’ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.Cuma Suresi 9. Ayet
Suyuti’nin el-Câmiu’s-Sağir kitabında belirttiği bir hadiste Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem)’inKehfsuresinin Cuma gününde okunmasını çok faziletli olduğu, iki cuma arasındaki mağfirete neden olduğu ve deccalin fitnesinden muhafaza ettiği bildirilmiştir.
Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem):
“Cuma günleri sabah namazında Secde ve İnsan (Dehr) surelerini okurlardı.” (Buhari, Cuma 10; Müslim, Cuma 65)
Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem) bazen de “Cuma namazının birinci rekatında Cumasuresini, ikinci rekatında Münâfikun suresini okumuşlardır.” (Müslim, Cuma 61 )
Bir diğer rivayette belirtildiğine göre bazen “İkinci rekatında Munâfikun sûresi yerine Ğaşiye suresini okumuştur.” (Müslim, Cuma 63)
Bazen de, Peygamberimiz (sallallahu aleyhi vesellem)’in “Cuma namazında A’lâ suresi ile Ğâşiye surelerini okuduğu” da rivayet edilmiştir. (Müslim, Cuma, 62)
Cuma günü yapılacak ibadetler
Cuma günü yapılacak ibadetlerin, okunacak sure ve ayetlerin, edilecek duaların ve diğer hayırlı işlerin önemini belirten bir hadis de şu şekildedir.
“Cuma günü içinde öyle bir vakit vardır ki, Müslüman bir kul namaz kıldığı halde o vakte rastlar da Allah’tan bir şey dilerse, muhakkak Allah onun dileğini yerine getirir.” (Buhari, Cum’a 37; Müslim, Cum’a 13)
Sonuç olarak:Cuma en faziletli günlerden olduğu ayet ve hadislerde belirtilmiştir. Bu nedenle Cuma gününün değerlendirilmesi bir müslümanın vazgeçilmezleri arasında olmalıdır.
Allah razı olsun.