İnce ve Kalın Uygulamaları
28 Kur’ân harfinitanırken, 7 ’sinin kalın ve geriye kalan 21 ’inin de ince olduğunu görmüştük.
Harflerin bu durumu Tecvid’te iki özel terimle ifade edilir. Kalın Harfler için “İsti‘lâ” terimi kullanılırken, ince harfler için “İstifâl” terimi kullanılır.
Harflerin bu şekilde gruplandırılmasını tekrar hatırlayalım:
İsti‘lâ (kalın) harfleri
(خ ص ض غ ط ق ظ)
İstifâl (ince) harfleri
Geriye kalan 21 harftir. (Bunlar arasında, Ra (ر) ve Lâm (ل) harflerinin kalın okunduğu özel durumlar hariç.)
Şimdi ise, harflere neden busıfatlarınverildiğini ve nasıl ifade edileceğini görelim. Çünkü, harflerin doğru telaffuz edilmelerinde, çıkış yerleri (mahreç) bilgisinden sonra bu beceriyi kazanmanın rolü büyüktür.
İsti‘lâ’nın sözlük manası yukarı kaldırmak, yükseltmek demektir.
Kalın harflerde uygulama
Sesin kalın alınabilmesi için, dilin (özellikle dilin köke yakın kısmının) üst damağa doğru kaldırılması gerekir. Bunun için, alt ve üst çene bir miktar açılır, ses ağzı doldurarak yukarı yönelir.
Bu konuda en ideal çalışma, her harfin önüne Elif ( ا ) getirerek uygulama yapmaktır.
Kalın harflerde İsti‘lâ uygulaması
خَا | صَا | ضَا | غَا | طَا | قَا | ظَا |
Not: İnce (İstifâl) harfler grubundan olan Ra (ر) harfinin bu pozisyonda (رَا) kalın harfler gibi okunduğunu vurgulayalım.
İstifâl’in sözlük manası ise, aşağı indirmek, alçaltmak demektir.
İnce harflerde uygulama
Dil, üst damağa doğru kaldırılmaz, aşağıda tutulur. Bunun için, üst çene sabit kalırken, sadece alt çene açılır ve ses aşağı yönelir.
İnce harflerde İstifâl uygulaması
ءَ ا | بَا | تَا | ثَا | جَا | حَا | دَا |
ذَا | زَا | سَا | شَا | عَا | فَا | كَا |
لاَ | مَا | نَا | وَا | هَا | يَا |
|
hocam selamlar ,tecvid calisirken kacirmis olabilirim ama sormak istedigim ince harflerin bazen A seklinde okunmasi misal “te” tahti en haru.. bunlarin kurali var midir, bu ayrimi nasil yapacagiz . saygilar
Selamlar, İnce harflerden sadece Lafzatullah (Allah kelimesi)’ndeki “Lâm” harfi ile “Ra” harfinin istisnai kalın okuması vardır. Geriye kalan ince harflerde kalın okuma söz konusu değildir. Lafzatullahın ne zaman kalın okunduğu ile alakalıtıklayabilirsiniz..Ra’nın hükümleri için de burayatıklayabilirsiniz..Tecvidle alakalı sorularınız yazarsanız mümkün olduğunca cevaplamaya çalışırız. Başarılar..
Hocam kalın harfin üstünde çekim olunca gelen ince harfi kalınmı okunur megdubi yoksa magdubi
Kalın ve ince harfler ayrı olarak okunurlar. İkisi yanyana geldiğinde birbirinden etkilenmezler. Meğdubi olarak okunur.
Boğaz harfleri ince harf deniyor kaynaklarda ama uygulamada hep kalın okunuyor. Elhamdü, hakk, salihıyn, alemin, abdühü gibi. Özellikle ayn harfi ister istemez harf kalın çıkıyor. Burda doğrusu nedir.
Merhaba, Bağaz harflerinin hepsi ince harf değildir. Ha (خ) ve Ğayn (غ) harfleri kalın harflerdir. Bu harfler kalın diğer boğaz harfleri de ince okunur. Kalın harf okunurken dilin kökü yukarı kaldırılır fakat incede ise dil kökü aşağıda kalır. Uygulama da bu şekilde yağılır.
Hocam s.a felagda felag diyoruz, fatihada mağdubi diyoruz ama mim ince harftir, ğayinde kalin, yada gulhuvallahu ehed, dal ince, ha kalin, dal, dad ile karismasin diye he yi yumusatiyoruz ehed diyoruz, baska orneklerde veririm ama sormak istedigim kalin harfler ince harfleri kalin okutur mu?
A. Selam. Kalın harften sonra uzatma (med) harfi olan elif gelirse Elif ince olmasına rağmen kalınlaşır. Ondan başka da Tecvid ilminde kalın harfler ince harfleri kalınlaştırmazlar. Örnek: Fatihadaki “Meğdubi” kelimesindeki M harfi incedir. Onu ince okuruz. Ğayn ise kalındrı ve kalın okuruz. İkisini ayrı ayrı kalnı ve incelik sıfatıyla okuruz. Ğayn’dan dolayı M harfi kalınlaşmaz.
Ince ve kalin durumu bizim sandigimizdan farkli ayriliyorsa eger, ha ve hı’da yanlarina elif geldiginde ikisi de (farkli ses sekilleriyle tabii) ha olarak mi cikar? Ayni sorum ayn gayn icin de gecerli hocam.
Noktalı olan Ha (خ) kalın harftir. Kendinden sonra elif gelirse kalın okunur. Noktasız olan He (ح) ise incedir. Kendinden sonra gelen elif harfi ince okunur. Özetle tecvid kuralı olarak kalın harften sonra gelen uzatma elifi kalın; ince harften sonra gelen uzatma elifi de ince okunur. İkisi ayrı seslerdir.
İyi günler.fatiha süresini hocalardan dinliyorum mim ince harf ama magdubi diye okunuyor megdubi diye okunmuyor.nestein te harfi ince ama nestain diye kalın okunuyor.müstekim te harfi ince ama kalın müstakim diye okunuyor.neden böyle okuyolar
Merhabalar, Tecvid kurallarına göre dediğiniz üzere “mim” ve “te” harfleri ince harftir ve ince okunması gerekir. Kalın okunması tecvid kaidelerine uygun değildir. Yanlış okumalar varsa şayet bazen tecvid eğitimi almamış olmaktan bazen de dil sürçmelerinden olabilir. Bir de yanlış okuyanlara sormak lazım 🙂
Bu site yanlış cevap veriyor. “Mağdubi”, “Nesta’în”, “Mustakîm” gibi kelimelerde ince harften sonra gelen harf kalın olduğundan “ma” veya “ta” olarak okunuyor.
Aslında ben de kuralı iyi bilmediğimden bu siteye baktım ama burda dedikleri yanlış. Kabe imamları dahi “mağdubi” olarak okuyor. Kuralın aslını öğrenmek için başka yere bakmak lazım.
Değerli kardeşim tam bilmediğin kuralın yanlış olduğunu hangi delile dayanarak “bu sitede yanlış cevap verildiğini” belirtmişsin anlayamadım doğrusu!? Tüm tecvid ve kıraat kitaplarında kural şu şekildedir: Harfler (uzatma elifi hariç) tek başına ince veya kalın olurlar. Sonrasında gelen harf önceki harfin kalınlığını veya inceliğini değiştirmez. Bilakis tam tersi olur. Önce gelen harf kalın; sonraki harf uzatma elifi ise o zaman uzatma elifi kalın okunur. Harf ince ise uzatma elifi ince okunur. “Mağdubi”, “Nesta’în”, “Mustakîm” örneklerine bakacak olursak durum şöyle olur: “Mağdubi” kelimesindeki “m” ince harftir. kendisinden sonra gelen “ğ” harfi ise kalındır. Bu durumda ikisi birbirinden etkilenmeden “m” ince “ğ” ise kalın okunur. Konuyla alakalı bakabileceğiniz bazı eserleri yazıyorum: Halil Husari, Ahkami’l-Kur’an-i’l-Kerim, s. 148; Mustafa Atilla Akdemir, Tecvid-i Mahir Tilâvet Kurallar�ı Uygulama Keyfiyeti ve Meseleleri, s. 73-76; Saçaklızâde Mehmed Maraşî, Cuhdu’l-Mukill, s. 77.
Selamın aleyküm hocam. Özellikle kalın harflere çokça dikkat ediyorum. Ancak namaz sırasında özellikle cemaat ile birlikte namazımı eda ederken bu kalın harflerin sessizce çıkarılmasında bir nebze sorun yaşıyorum. Bunun yolu yordamı nedir? Şimdiden Allah razı olsun. Selamın aleyküm.
Tekrardan Selamın Aleyküm. Sizlerden Allah rızası için yardım istiyorum bilgi istiyorum. Örneğin nun harfi ince harf, ancak bunu yanında elif harfi var iken “na” şeklinde mi okumalıyım yoksa “ne” şeklinde mi? Mim harfi aynı şekilde “ma” şeklinde mi okunur yoksa “ne” şeklinde mi? Aynı şekilde bazı harflerde de buna denk geliyorum. Yanında üstün olan elif harfi var iken hangi şekilde okumalıyım? Araştırıyorum bulamıyorum. Kur’an-ı Kerim okuyorum ama içimde ciddi şüpheler dolanıp duruyor. İstiyorum ki en doğru şekilde okuyayım ama bu sorular kafamı karıştırıyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Hayırlı Ramazanlar inşaallah… Selametle …
Yanına med harflerinden birini alan harfler ( elif,vav,ya) e sesiyle değil a sesiyle okunur. İnce ve kalın tüm harfler böyledir.
Değerli kardeşim, Uzatma harfleri kendilerinden önceki harflere uyarak ince veya kalın okunurlar. Yani uzatma harfleri olan (Elif, Vav, Yâ) kendilerinden önceki harf kalınsa kalın okunur inceyse ince okunur.
Hocam tecvid de mahrecimizi de düzeltmek için hangi videoları izleyebiliriz misal fatih çolak hoca gibi
Selamün aleyküm. Tecvit bilgileri çok açıklayıcı ve sade olmuş. Emeğinize sağlık. Ancak ben kalkale uygulamasını göremedim. Kalkale de eklenirse iyi olur.
Hocam lamelifi okunurken le diye mı yoksa la diye mı okuruz
Selamlar değerli kardeşim, arapçadaki bazı sesler tam olarak Türkçede karşılamamaktadır. Fetha sesi de kalın harfte farklı ince harfte farklıdır. Bu tam olarak bizdeki A ve E sesini karşılamamakla birlikte genel anlamda ince harflere E kalın harflere A sesi verilir diye tercüme edilmektedir. Lam harfine gelince lam ince bir harftir. Bu harfin fethalı sesi Türkçedeki tam E olmamakla birlikte E’ye yakın okunan bir sestir diyebiliriz. Allah’a emanet olunuz.